Cum se traseaza o constructie si cine este responsabil de aceasta faza

Despre prezenta pe santier in toate momentele cheie ale executiei unei lucrari am discutat si in alte articole publicate pe site-ul One Design, insa in niciunul dintre acestea nu am detaliat faza incipienta a demararii executiei care este definitorie pentru realizarea unei constructii ce la final sa poata fi receptionata si intabulata.

Trasarea unei constructii pe teren presupune amplasarea ei exacta conform planului de trasare furnizat de catre arhitect la faza proiect tehnic. Pe planul de trasare se determina coordonatele stereo 70 a punctelor de intersectie ale axelor care definesc constructia. Pentru aceasta, anterior fazei de proiectare, se intocmeste ridicarea topografica in sistem Stereo70 de catre un inginer geodez atestat care cuprinde informatii cu privire la amplasamentul studiat si anume: coordonatele punctelor de contur ale terenului, diferente de nivel, trasee ale retelelor edilitare, contururi ale constructiilor existente, daca este cazul, etc. Ridicarea topografica reprezinta un studiu al terenului impreuna cu studiul geotehnic.

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

Trasarea reprezinta o etapa in procesul de executie, precum spuneam si anterior, care stabileste pozitia constructiei pe teren. Nerespectarea planului de trasare si implicit a planului de situatie implica incalcarea autorizatiei de construire si poate conduce la demararea unui amplu proces de reautorizare sau chiar la impunerea desfiintarii de catre autoritati a constructiilor edificate in cazul in care se incalca prevederile Regulamentului Local de Urbanism.

Fiecare cota de nivel are corespondenta o cota de nivel in coordonate absolute raportata la cota de nivel a Marii Negre. Verificarea acestora in santier se realizeaza tocmai prin corelarea tututor acestor cote, prin raportarea lor la cote de nivel absolute. Este recomandat ca trasarea sa se realizeze de catre un inginer geodez pentru ca acesta, cu ajutorul statiei topografice, poate determina cu exactitate aceste puncte si astfel poate diminua in totalitate erorile.

Responsabil pentru trasarea constructiei este inginerul geodez, dar, prezent la faza este si arhitectul care are rolul de a se asigura ca distantele si dimensiunile prevazute in proiect coincid cu cele de pe amplasament. De la momentul trasarii tuturor axelor prin montarea sistemului de balizaj, trebuie trasata si cota 0,00 a imobilului care se marcheaza pe un element fix, acesta urmand a fi punctul de referinta pentru toate cotele de nivel urmatoare. La finalizarea acestei etape se intocmeste Procesul Verbal de Trasare insusit de inginerul geodez si de catre reprezentantul proiectantului general prin care se certifica corelarea elementelor din teren cu cele din proiectul tehnic.

Amplasarea gresita a constructiei pe teren conduce la modificarea distantelor fata de limitele de proprietate si astfel la incalcarea avizelor si a autorizatiei de construire obtinute. Conform legii 50/1991 privind autorizarea lucrarilor de construire se considera contraventie sau infractiune, dupa caz, executarea lucrarilor fara autorizatiei de construire sau de desfiintare ori nerespectarea prevederilor acesteia. La momentul constatarii incalcarii autorizatiei de construire se dispune plata unei amenzi contraventionale si sistarea santierului pe o perioada nedeterminata pana la obtinerea unei noi autorizatii de construire sau pana la dispunerea unor solutii privind intrarea in legalitate a acesteia. Incalcarea prevederilor legale implica reluarea procesului de autorizare care are la baza intocmirea unor documente de catre specialistii implicati care descriu lucrarile executate pana la momentul sistarii santierului si prezentarea situatiei aparute. Pe baza partilor scrise si a partilor desenate intocmite de catre acestia, autoritatea emitenta a autorizatiei de construire decide daca constructia incalca sau nu Regulamentul Local de Urbanism sau alte normative de proiectare aflate in vigoare.

Asadar, fiecare etapa in proiectarea sau executia unei constructii este importanta si definitorie pentru parcursul proiectului si, cel mai important pentru desfasurarea fara intarzieri a lucrarilor luand in calcul corectarea sau revenirea asupra unor etape ce nu s-au desfasurat precum este recomandat de catre specialistii cu experienta in domeniu. 

arh. Patricia Maria SAVU – arhitect senior One Design – societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele