Expertiza tehnica sau acordul proiectantului initial

Atunci cand doriti sa realizati o interventie asupra unei cladiri existente autoritatile avizatoare va solicita prin certificatul de urbanism o expertiza tehnica intocmita de un expert atestat MDRT (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului) sau acordul proiectantului initial al cladirii. Aceste documente sunt necesare pentru a determina daca lucrarile de interventie afecteaza sau nu structura de rezistenta si daca da in ce masura si sub ce forma se pot realiza modificari.

Expertiza tehnica se intocmeste de catre un inginer, expert tehnic atestat MDRT (denumirea anterioara fiind MLPAT) la solicitarea beneficiarului sau a arhitectului. Aceasta expertiza presupune vizitarea cladirii, efectuarea de verificari prin sondaje sau verificare nedistructive.

Vezi portofoliul cu lucrarile One Design

Verificarile prin sondaje se refera spre exemplu la sapaturi langa fundatie pentru verificarea adancimii acesteia, mici crestari ale tencuielii peretilor si tavanelor la imbinarea elementelor structurale (plafon cu perete, grinzi cu stalp, placa cu grinda) si multe altele, toate acestea avand rolul de a determina modul de constructie al imobilului, elementele structurale si cele non-structurale, deteriorarea si comportarea in timp a acestora. Aceasta metoda se poate realiza pentru constructii din beton armat si caramida, metal sau lemn.

Verificarile nedistructive se realizeaza cu echipamente specializate care permit determinarea si masurarea armarii elementelor structurale din metal (stalpi, grinzi, placi) precum si marca betonului folosit la constructia cladirii. Aceasta metoda se foloseste preponderent pentru constructiile din beton armat si caramida, mai ales in cazurile in care nu se doreste deteriorarea imobilului investigat.

In urma vizitarii constructiei si inspectarii acesteia prin procedeele descrise anterior, expertul tehnic va intocmi documentatia denumita expertiza tehnica care pe langa poze de la fata locului si memoriul de prezentare a situatiei existente cu interpretarile de specialitate va contine si propunerile privind modificarile ce pot fi aduse si sub ce forma acestea vor fi proiectate si executate. Raspunderea privind interventiile asupra unei cladiri existente o poarta expertul tehnic prin recomandarile facute si inginerul de rezistenta ce intocmeste proiectul privind modificarile aduse constructiei.

Avizul proiectantului initial se poate obtine in cazul in care acesta este in viata sau arhiva sa a fost predata catre un alt proiectant. In cazul constructiilor foarte vechi acest lucru este imposibil de realizat tinand cont de pierderea de-a lungul timpului a proiectelor arhivate. Se poate obtine un aviz al proiectantului initial in cazul constructiilor noi cu precadere nu mai vechi de 10-15 ani.

Prin acest aviz, proiectantului initial, in speta arhitectul si inginerul structurist, isi vor exprima punctul de vedere asupra modificarilor ce pot fi aduse, in ce masura interventia este acceptata fara a modifica parametrii de stabilitate si arhitectura stabiliti prin proiectul initial. Aceasta documentatie face referire la proiectul initial pe care proiectantii sau beneficiarul initial ar trebui sa il detina in copie.

Avizul proiectantului initial tine locul expertizei tehnice si vice versa. Functie de lucrare si de posibilitatea obtinerii proiectului initial se va opta pentru o varianta sau alta.

De retinut ca fara o expertiza tehnica sau acordul proiectantului initial nu se pot realiza interventii, fie ele si demolarea unui zid nestructural, asupra cladirilor existente.

Contacteaza-ne pentru mai multe detalii

Toate articolele