Model de casa sau proiect la comanda

Constructia unei case reprezinta pentru multe persoane o actiune care se intampla o singura data in viata, astfel ca volumul mare de decizii pe care fiecare trebuie sa le ia, pe majoritatea, ii sperie si atunci cauta refugii sau solutii la indemana, care sa ii scoata de impasul in care se afla.

Imaginatia si capacitatea fiecaruia de vizualiza cu ochii mintii un proiect sunt calitati care exista din nastere, ca mostenire genetica sau prin educatie de toate felurile incluzand si cunostiinte de geometrie. Tin sa precizez ca depinde de fiecare persoana cat de mult isi poate imagina rezultatul final al proiectului, cum va arata casa in realitate si care va fi perceptia reala asupra obiectului de arhiectura, impactul exteriorului si interiorului, in egala masura.

Model de casa tip

Modelul de casa sau proiectul tip reprezinta un instrument la indemana tuturor celor care vor sa vada mai multe variante, sa le analizeze si sa decida care li se potriveste mai bine. Acest instrument este utilizat in intreaga lume si reprezinta proiecte pentru anumite tipologii ce au fost identificate de-a lungul timpului de catre arhitecti. Tipologiile includ in general elemente definitorii privind varsta, numarul de membri ai familiei, domeniul de activitate al parintilor, valoare veniturilor lunare, locul in care se va amplasa casa si altele. Proiectul tip reprezinta solutia optima si pentru cei care nu sunt decisi ce isi doresc si au nevoie de surse de inspiratie pentru a-si defini viitorul mod de locuire.

Modelele de casa pe care le veti regasi pe site-ul nostru precum si pe alte site-uri reprezinta fie concepte, fie proiecte deja realizate si care pot fi adaptate la teren. Despre adaptarea la teren trebuie retinut faptul ca presupune recalcularea elementelor structurale, incepand cu infrastructura (fundatiile) si continuand cu suprastructura (stalpi, grinzi, plansee, sarpanta) pentru a fi conformate cu zona seismica, zona de vant si de incarcare cu zapada, in care se va amplasa casa.

Un alt aspect important al proiectului tip reprezinta adaptarea acestuia la tipul de retele de utilitati publice existente in zona. In general un model de casa se realizeaza plecand de la premiza ca in zona exista apa curente, canalizare menajera, alimentare cu energie electrica si gaze naturale. In functie de fiecare amplasament, in lipsa unor retele trebuie create noi solutii de rezolvare in sistem local precum put forat, bazin vidanjabil pentru apele uzate sau incalzire cu combustibil solid (lemn).

Din punct de vedere financiar un model de casa predefinit are un cost de proiectare, adaptarea la teren, mult mai accesibil, calculele economice din spate fiind optimizate pentru a putea fi reutilizat si acoperind cat mai multe dorinte ale unei tipologii de viitori locuitori. Ar trebui subliniat faptul ca onorariile afisate pentru proiectele tip pot fi mentinute in conditiile in care nu se realizeaza modificari arhitecturale, iar adaptarea structurala nu presupune un alt concept de rezistenta. Calculele privind consumurile de materiale de constructie sunt predefinite, astfel ca orice modificare conduce la schimbari de cantitati si presupune munca suplimentara care se va tarifa. Un alt aspect pe care il subliniez este ca proiectul tip este gandit pentru terenuri de fundare bune, in care se pot realiza cele mai simple fundatii, iar in cazul terenurilor ce prezinta conditii de fundare dificile, cu siguranta conceptul structural se va modifica complet, iar onorariul de proiectare va creste.

Subliniez si faptul ca modelele de casa se realizeaza in perioadele in care gradul de incarcare este mai mic pentru arhitectii si inginerii societatilor de proiectare, astfel ca numarul de proiecte disponibile variaza in general in functie de activitatea curenta a fiecarui birou de arhitectura.

Proiect la comanda

Ai nevoie de un proiect sau documentatie tehnica?

In Romania s-a intiparit sintagma „la comanda” pentru orice produs care se realizeaza pe dimensiunile clientului, „croit” pe masura nevoilor sale, gandit si proiectat sa respecte dorintele beneficiarului, pentru a-i conferi unicitate obiectului realizat „made to measure”, „bespoke” sau „su misura”, ca sa folosesc majoritatea termenilor din lumea fashion.

Proiectul la comanda se realizeaza in baza unei teme de proiectare agreata cu beneficiarul si dupa discutii legate de dorintele si asteptarile acestuia. In urma intelegerii de catre arhitect a profilului general, social, cultural, financiar, educational al beneficiarului se definesc elementele de baza care contureaza linia generala a viitoarei case. In functie de capacitatea de sinteza si expresivitatea arhitectului se creioneaza tema de proiectare de la care porneste conceptul arhitectural.

Conceptul arhitectural presupune realizarea unor spatii functionale, corelate cu solicitarile beneficiarului si care se armonizeaza in fatade si volumetrii ce se incadreaza intr-un stil arhitectonic stabilit. La un proiect dedicat majoritatea elementelor sunt unicat, create special pentru respectiva casa. Iar cand vorbim despre elemente ne referim atat la cele exterioare cat si la cele interioare, care personalizeaza volumetria imobilului.

Avand in vedere ca majoritatea oamenilor isi construiesc o singura casa in decursul vietii putem sustine ca ar trebui sa fie cat mai personalizata, adaptata nevoilor si dimensionata pentru a oferi maximul de confort locatarilor. In plus, aspectul general si „must have-urile” trebuie sa fie tratate individual pentru a obtine rezultatul mult dorit in conformitate cu asteptarile beneficiarului.

Intr-un proiect la comanda toti specialistii implicati, arhitect si ingineri de rezistenta, instalatii, creeaza spatii, structuri si trasee care respecta tema de proiectare si solicitarile beneficiarului, aduc inovatie si identifica cele mai bune solutii pentru ca toate elementele constructive sa conlucreze pentru realizarea unui produs special.

Din punct de vedere al costurilor proiectul la comanda are alt pret fata de proiectul tip, dar si rezultatele obtinute sunt altele. Costul este determinat exclusiv de munca depusa de catre echipa de proiectare in identificarea solutiilor pentru a duce la indeplinire dezideratele beneficiarului.

Timpul de avizare si autorizare a unui proiect

Exista un numar important de persoane care considera ca optiunea de proiect tip conduce la avizare si autorizare mai rapida decat in cazul unui proiect la comanda. In realitate timpii de avizare si autorizare sunt aceeiasi, indiferent de tipologia proiectului, singura diferenta fiind determinata de timpul alocat pentru conceptul casei, care in cazul proiectului tip nu exista, iar in situatia proiectului custom se estimeaza intre 30 si 60 de zile. In plus, este posibil ca amplasamentul pe care urmeaza a se construi sa se afle intr-o zona cu anumite prevederi astfel ca intregul proces de avizare sa dureze mai mult decat perioada de conceptie a casei. Asadar, recomandam eliminarea acestui criteriu din analiza pe care o realizati.

Daca in urma analizelor facute ati decis care tip de proiect vi se potriveste cel mai bine, urmatoarea etapa este sa identificati echipa de proiectare care poate transpune toate dorintele dvs in documentatii tehnice avizabile si autorizabile, iar One Design este solutia optima, oferind un pachet integrat de servicii de la consultanta, expertizare, proiectare, verificare si monitorizare.

arh. urb. Paul SAMSONESCU

Fondator One Design S.R.L. – Societate de proiectare in urbanism, arhitectura, inginerie si design

Toate articolele