Obtinerea Autorizatiei de Construire

Orice beneficiar isi doreste sa tina in mana acel document eliberat de catre primaria pe raza careia se realizeaza investitia denumita Autorizatie de Construire. Acest document permite inceperea lucrarilor in mod legal, il pune la adapot pe beneficiar de orice reclamatie din partea vecinilor si il va prezenta oricarui control din partea inspectorilor primariei, a autoritatilor avizatoare sau a Inspectiei de Stat in Constructii.

Autorizatia de construire se emite de catre primaria pe raza careia se afla terenul in cazul in care aceasta are serviciu de urbanism propriu sau de catre consiliul judetean in celelalte situatii sau in anumite cazuri speciale si particulare. Aceasta se elibereaza in baza documentatiei tehnice pentru obtinerea autorizatiei de construire intocmita de catre un arhitect cu drept de semnatura si ingineri de rezistenta si instalatii, dupa caz insusita de verificator sau expert tehnic si a avizelor obtinute de la autoritatile avizatoare specificate si solicitate prin certificatul de urbanism.

Astfel dupa obtinerea certificatului de urbanism, beneficiarul trebuie sa contracteze un arhitect cu drept de semnatura pentru realizarea documentatiei tehnice pentru obtinerea autorizatiei de construire (DTAC), parte a proiectului tehnic a constructiei. In paralel in baza documentatiilor intocmite tot de catre arhitect se vor obtine avizele specificate in certificatul de urbanism. Pentru mai multe detalii cititi articolele „Continutul Documentatiei pentru obtinerea Autorizatiei de Construire” si „Obtinerea avizelor specificate in Certificatul de Urbanism”.

Odata obtinute avizele si impreuna cu DTAC-ul, in baza unei cereri, se vor depune la registratura primariei in atentia serviciului de urbanism pentru emiterea autorizatiei de construire. Se va realiza o analiza a dosarului depus de catre referentii compartimentului de urbanism si in urma consultarii cu arhitectul sef se pot solicita completari sau justificari privind solutia propusa.

Termenul legal pentru emiterea unei rezolutii privind cererea este de 30 de zile. Cererea poate fi respinsa daca documentatia este incompleta, solicitandu-se completari sau modificarea documentatie daca exista incalcari ale regulamentului de urbanism aplicabil zonei in care se va construi. Este obligatia arhitectului ca in baza certificatului de urbanism sa va furnizeze toate informatiile corect si sa va prezinte maximul de interventie posibil pe amplasamentul dvs.

In conditiile unei documentatii corect intocmite si obtinerii tuturor avizelor asa cum au fost solicitate se poate emite autorizatia de construire cu respectarea stricta a proiectului si avizelor.

Va atentionam ca odata obtinuta autorizatia de construire este obligatia dvs sa instiintati primaria care v-a emis acest document privind inceperea lucrarilor si deasemeni inspectoratul de stat in constructii. Nerespectarea acestor pasi poate atrage dupa sine sanctiuni contraventionale. 

arh. Alexandru Cristian BALAN
fondator One Design S.R.L.

Toate articolele