Utilitatea angajarii unui arhitect pentru proiect de design interior

Aceasta intrebare este cat se poate de pertinenta si am primit-o si noi, arhitectii de la One Design, de cateva ori din partea unor clienti la prima intalnire in cadrul biroului nostru de proiectare. Lipsa de informatie coerenta si concisa disponibila in mass media si in mediul virtual coroborata cu fluxul continuu de informatie privind tendintele si stilurile de amenajare furnizate de mediul online conduc clientul final catre intrebari carora incercam sa le oferim un raspuns cat se poate de pertinent.

Este stiut de catre multe persoane si nu negam acest lucru ca fiecare om se naste cu un gust pentru frumos pe care daca si-l cultiva poate ajunge sa creeze lucruri extraordinare fara a avea studii de specialitate. In egala masura exista oamenii care continua drumul ajungand sa invete in institutii de invatamant superior de prestigiu, acumuleaza noi si noi informatii, obtin o diploma recunoscuta si pot profesa la cel mai inalt nivel, devenind profesionisti in domeniul uneia dintre cele 7 arte, arhitectura, cu toate subdomeniile sale de activitate.

Arhitectul este cetateanul care a absolvit cursurile unei facultati de arhitectura si care si-a insusit cunostiintele necesare intocmirii unui proiect in concordanta cu legislatia in vigoare si care poate transforma niste schite sau planuri intr-o constructie reala si palpabila, ajutat fireste de ingineri specializati pe diverse domenii de activitate conexe proiectarii sau in legatura directa cu executia.

Daca anumite persoane au un simt pentru frumos ce le-a fost cultivat din familie sau care au dorit sa aprofundeze fiind autodidacti pot realiza amenajari interioare de bun gust, echilibrate ca si cromatica, texturi si materiale, arhitectul, prin cunostiintele dobandite in anii de facultate, stagiatura si experienta de zi cu zi in practica poate transforma orice spatiu care nu prezinta un interes pentru un profan, in ceva spectaculos si extrem de atractiv din punct de vedere olfactiv.

Oricine poate alege niste culori, pozitiona un mobilier sau alege niste corpuri de iluminat dupa bunul sau gust, dar arhitectul poate crea mult mai mult. De la elemente de mobilier bine proportionate pana la texturi alese cu grija care transmit anumite senzatii senzoriale, efecte crea din lumini, pana la atmosfera generala care te face sa stiu ca totul este perfect, arhitectul are capacitatea de a imbina toate componentele, de a realiza un balans intre ele si poate genera din nimic lucruri inimaginabile. Cunostiintele pe care acesta le detine legat de tipurile de iluminat, indirect sau direct, lumina calda sau rece, materiale moi sau dure, texturi fine sau abrazive, toate acestea imbinate intr-un mod unitar creeaza un spatiu pe care orice privitor nu il va putea cataloga decat drept frumos, fara a-si putea defini ce anume ii place. De aceea in arhitectura se spune ca un spatiu bine realizat este acela in care privitorul, clientul, admiratorul se simte bine fara a putea gasi un lucru deranjant. Astfel totalitatea elementelor si modul lor de imbinare creeaza senzatie de perfectiune si pacaleste creierul uman nelansandu-i posibilitatea de a se focaliza pe defecte, de a cauta imperfectiunile si oferindu-i un concept unitar, o imagine de ansamblu cat mai aproape de perfectiune.

In general se creaza o falsa idee ca serviciile unui arhitect trebuie contractate doar pentru realizarea unei constructii. Nimic mai fals si neadevarata. Din momentul in care arhitectul incepe sa creeze o constructie de la zero, acesta isi va imagina si cum va arata la final, cum se va realiza iluminatul, cum va fi pozitionata mobila, ce texturi vor exista, etc. In absolut toate cazurile arhitectii isi doresc sa creeze un spatiu de la inceput pana la sfarsit, incepand cu materialele componente ale structurii de rezistenta si terminand cu ultima vaza asezata intr-un anume colt care schimba configuratia cromatica a camerei. Acelasi lucru este valabil si in cazul constructiilor existente atunci cand sunt solicitate serviciile unui arhitect pentru personalizarea spatiului conform dorintelor noului proprietar.

Arhitectul va poate transforma orice spatiu banal intr-un spatiu personalizat, adaptat si croit conform solicitarilor dumneavoastra. Intotdeauna va exista o viziune diferita a arhitectului contractat privind iluminarea, materiale si texturile folosite, amplasamentul, functionalitatea, fata de ceea ce v-ati gandit, iar acest lucru nu ar trebui decat sa va bucure pentru ca platind pentru anumite servicii inclusiv dumneavoastra aveti acces la noi informatii si puteti realiza o educatia continua a propriilor gusturi, va puteti stabili noi puncte de referinta si analiza privind alte spatii si puteti aprecia mult mai bine pentru ce sunteti dispusi sa platiti si pentru ce nu veti scoate portofelul din buzunar. 

Toate articolele